Céljaink

A Nagycsaládosok Kőbányai Szent László Egyesülete (NKSZLE) 1995–ben alakult. Nagyon sok tagunk azóta töretlenül velünk tart. Napjainkban erőteljes törekvésünk a tagság megújítása, frissítése, fiatalítása. Nagycsaládos jellegünkből adódóan mindek korosztály megtalálható köreinkben, és mindenki talál társaságot magának. Legfőbb közös platformunk a nagycsaládos létünk, és az ebből fakadó sajátos gondolkodásmódunk.

Alapvető célunk a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése, a közösség működtetése, az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, valamint a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése.
Fontosnak tartjuk a nagycsaládos lét értékként való bemutatását, dolgozunk az egymást követő nemzedékek harmonikus viszonyának megteremtésén, ellátjuk a nagycsaládosok helyi érdekeinek képviseletét.

Mindezeket állandó programjaink révén és új lehetőségek bekapcsolásával igyekszünk megvalósítani. Programjainkat a tagság igényeihez igazított közös eseményeken, képzéseken, tréningeken, és különféle közösségi alkalmakon keresztül szervezzük meg. Sokszor szervezünk „nyitott” rendezvényeket, ahova tágabb környezetünkből minden résztvevőt szeretettel fogadunk.

Fontosnak tartjuk, hogy a névadónk, Szent László szellemiségét is megőrizzük, és törekszünk arra, hogy gondolkodásmódunkban, működésünkben méltók lehessünk nagy királyunk szellemi örökségéhez.

„László születése óta kitűnt kortársai közül, amelyeket felnőttkorára még hangsúlyosabbá tett hatalmas termete, harmonikusan férfias megjelenése, kiváló erőnléte, páratlan harcosi teljesítménye, illetve az erőteljes fizikumához különleges adottságok társultak: rendkívüli megérző, látóképesség, békülékeny természet, nemes erkölcsiség, melyeket áthatott a keresztény szellemiség, illetve amelyek révén személye a bajnoki férfieszmény és lovagideál megtestesítőjévé vált. A nem mindennapi tulajdonságok csodás segítséget jelentettek a nehézségekben, és a megmenekvések legendás történetekben maradtak fenn.

Legendás alakja, szellemisége példaként épült be a magyar és a keresztény történelembe, illetve az őt elevenen tartó hagyomány oltalmazó és megmentő hősként jeleníti meg sorsdöntő helyzetek fordulópontjain”

Fabó Edit tudományos munkatárs Magyarságkutató Intézet.

Email


FEL